مو یکی از اعضای بدن است که کمک زیادی به زیبایی فرد می کند و وقتی دچار ریزش می شود، خیلی از افراد نگران می شوند و در پی درمان آن هستند.
تاقبل از 25 سالگی مو نکارید!
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره اینکه کاشت مو را از چه زمانی و چطور باید آغاز کنیم، گفت وگو کرده ایم. با ما همراه شوید.کاشت مو

 
علل اصلی ریزش مو چیست؟
هر شاخه از موی سر انسان، دارای یک چرخه رشدی است که به طور ژنتیکی برای آن طراحی شده و این چرخه شامل رشد، پیری و ریزش است. به طور متوسط روزانه 50 تا 100 تارمو می ریزد. البته این تعداد در افراد مختلف متفاوت است. همچنان که یک مو می ریزد، موی جدیدی جای آن را می گیرد. مشکل زمانی آغاز می شود که موهای ریزش یافته بیشتر از موهای رویش یافته جدید باشد یا رشد موهای جدید ضعیف شود. در این حالت پس از مدتی از تعداد کل موها کاسته می شود و فرد متوجه کاهش حجم موهایش خواهد شد. این علت اصلی ریزش مو است. در واقع، عوامل مختلفی می توانند بر چرخه رشد مو اثر کنند و باعث ریزش موقت یا دائمی آن شوند.


علت ریزش موی آقایان چیست؟
معمول ترین علل ریزش مو در آقایان، مساله آندروژنیک است و همان طور که از نام آن مشخص است، 2 عامل مهم هورمون آندروژن و ژنتیک نقش اصلی را در این ریزش مو ایفا می کنند. در خانم ها هم این نوع ریزش مو دیده می شود ولی معمولا باعث نازک شدن مو و ریزش منتشر در سر می شود. در آقایان بعد از بلوغ با افزایش سطح هورمون های آندروژنی نازک شدن موها و عقب رفتن موهای ناحیه پیشانی شروع می شود.


آیا موهای پیوندی، موهایی واقعی و طبیعی محسوب می شوند؟
ببینید، موهای کاشته شده از پشت سر برداشته می شوند و این موها نسبت به دی هیدروتستوسترون (DHT) حساس نیستند. اثر این هورمون عامل از بین رفتن فولیکول هاست بنابراین بقای این موها همیشگی است و از آنجا که انتقال از موهای سر خودتان انجام می شود، کاملا طبیعی است.


چه افرادی می توانند عمل کاشت یا پیوند مو را انجام دهند؟ محدودیت سنی ندارد؟
به طور کلی، افراد مناسب برای پیوند مو شامل افرادی با ریزش موی آندروژنیک مردانه، زنانه با ریزش موی ژنتیکی و زنان با طاسی آندروژنیک مشابه الگوی مردانه هستند زیرا موهای ناحیه دهنده آنها، تراکم بالایی دارد و احتمال ریزش ندارد. ریزش های موضعی در اطراف خط مو ناشی از جراحی کششی پوست صورت، ریزش موضعی ناشی از نحوه آرایش موها و وارد آوردن کشش زیاد به مو، جوشگاه ناشی از تصادف، سوختگی، جراحی یا بیماری های التهابی و عفونی در سر هستند. اگر در یک مرد جوان زیر 25سال با پس روی خط رویش مو و کم پشت شدن موهای فرونتال، با یک جلسه پیوند مو، یک خط رویش موی جدید بنا به درخواست خود بیمار و پرتر و پایین تر از خط رویش اولیه اش ایجاد کنیم، این کار فعلا بیمار را راضی می کند ولی این رضایت موقتی خواهد بود زیرا در سال های بعد با پیشرفت طبیعی ریزش مو در پشت این خط جدید، موهای باقیمانده در ناحیه دونر، برای پر کردن سر او تا خط جدید کافی نیستند و موهای او نمایی غیرطبیعی پیدا می کنند. بنابراین پیوند مو قبل از 25 سالگی توصیه نمی شود. بعد از 25سالگی بیمار به مرحله بلوغ کامل می رسد و با بررسی میزان ریزش فعلی موی بیمار، پیش بینی چگونگی گسترش آن در آینده امکان پذیر است. بیمار در این سن منطقی تر فکر می کند و میزان طاسی فعلی خود را در نظر می گیرد. به این ترتیب داشتن یک خط رویش موی جدید به شکل یک مرد بالغ باعث خشنودی و رضایت وی می شود. اگرچه این خط رویش مو بالاتر از آن حدی است که در جوانان می بینیم.

افراد مسن تر چطور؟ آیا می توانند این جراحی را انجام دهند؟
بیماران مسن اواخر دهه 6 یا 7 یا حتی 8 می توانند داوطلب مناسبی برای پیوند مو باشند زیرا بسیاری از این بیماران آرزو دارند تنها مقداری مو داشته باشند و تقاضای موی پرپشت ندارند.


آیا موی کاشته شده دچار ریزش می شود؟
معمولا به هر روشی که کاشت مو انجام شود، 3-2 هفته پس از کاشت، موها وارد فاز استراحت می شوند و می ریزند. البته ریشه مو سالم و زنده است و فقط ساقه آن می ریزد. رشد مجدد موها 4-3 ماه بعد آغاز می شود و در مجموع 6 ماه طول می کشد تا موها کاملا رشد کنند.


فردی که پیوند مو داشته، چگونه می تواند زندگی عادی اش را شروع کند؟
با توجه به نوع کار بیمار، متفاوت است. اگر شغل اداری دارد و با ارباب رجوع سر و کار ندارد، می تواند از روز دوم سر کار برود اما اگر با مشتری سرو کار دارد، باید مدتی صبر کند تا ظاهرش بهتر شود. این زمان به نوع گرافت های کاشته شده نیز بستگی دارد. در صورتی که از تکنیک فولیکولار یونیت استفاده شود، 2 تا 3 روز و در گرافت های گرد و اسلات 2 تا 3 هفته ممکن است طول بکشد.


عمل پیوند مو خطر ندارد؟
عمل جراحی پیوند مو یک عمل سنگین است. خیلی از بیماران ممکن است برای انجام آن تردید داشته باشند ولی معمولا اگر کاشت مو را متخصص پوست باتجربه و آشنا به جزییات بیماری های پوست و مو و با رعایت شرایط استاندارد فیزیکی و استریل انجام دهد، عارضه ای نخواهد داشت. البته پس از کاشت مو ممکن است عوارض موقتی وجود داشته باشد، از جمله تورم خفیف در پیشانی که با تنظیم حالت نیمه نشسته حین خواب در چند شب اول و کمپرس سرد بلافاصله پس از کاشت مو قابل بهبود است.


ترمیم و کاشت مو چه تفاوتی دارند؟
ترمیم را معمولا موسسات ترمیم مو انجام می دهند که موهای مصنوعی را بین موها می بافند یا متصل می کنند. این کار در اغلب موارد با ریزش بیشتر موها همراه است ولی در کاشت مو، موهای خود فرد از پشت سر به جلوی سر منتقل می شود.

آیا کاشت مو باعث تقویت موهای کرکی سابق می شود یا نه؟
ریزش موی مردانه یک روند رو به جلو و دائمی است و برای تقویت موهای موجود فرد که با وضعیت ژنتیکی او ارتباط دارد و امکان ریزش آنها در آینده وجود دارد، راهی به جز استفاده از ماینوکسیدیل و فیناستراید نیست. البته لازم به ذکر است اگر کاشت مو را افراد بدون صلاحیت علمی انجام دهند احتمال آسیب رسیدن به موهای موجود فرد وجود دارد و ممکن است این موها به دلیل آسیب دچار ریزش شوند.


چه کسانی باید پس از پیوند مو ماینوکسیدیل بزنند؟
در افرادی که موهای کم پشت و نازکی دارند، حدود 1 ماه پس از پیوند مو، ممکن است موهای قبلی در اثر استرس وارد فاز استراحت شوند و بریزند. این ریزش مو طبیعی است و در خانم ها بیشتر قابل توجه است. این وضعیت ممکن است 6-4 ماه طول بکشد و این کم پشتی ناراحت کننده ولی موقتی است و با بیرون آمدن از حالت استراحت و رشد موهای کاشته شده، نمای محل کاشت به حالت عادی درمی آید. معمولا برای تقویت موهای قبلی فرد باید از داروهای تقویت کننده مثل ماینوکسیدیل، فیناستراید و مولتی ویتامین استفاده کرد و در اکثر موارد لازم است مصرف این داروها خصوصا ماینوکسیدیل برای مدت طولانی (گاهی همه عمر) ادامه پیدا کند.