روشهای گوناگونی برای درمان ریزش مو موجود میباشند که برای افرادی که به دنبال درمان هستند سردرگمی ایجاد میکند. متداولترین روش درمان ریزش مو، کاشت مو میباشد. FUT که مخفف کاشت یا پیوند واحد فولیکولی میباشد، یک روش بازسازی مو جهت افزایش حداکثری رشد مو با اطمینان از طبیعی بودن کاشت و کاهش آسیب به پوست سر میباشد. روش FUT با توجه به کاشت در واحد فولیکولی انجام میشود که عبارتست از ۱ تا ۴ مو برای هر واحد. در این روش کمتهاجمی، واحدهای فولیکولی یا دستههای کوچک مو از ناحیه اهدا کننده پوست سر برداشته شده و به داخل قسمتهای بیمو در ناحیه گیرنده وارد میشوند. از آنجایی که این واحدها طبیعی میباشند، مشروط بر دقیق بودن فرآیند کاشت، به سرعت شروع به تکثیر موی طبیعی میکنند.
کاشت مو به روش FUTچگونه انجام میشود؟
در روش پیوند واحد فولیکولی، مو از قسمت پشت و دو طرف پوست سر گرفته شده و به قسمتهای بدون مو منتقل میشود. پس از استفاده از بیحسی، پزشک نوارهایی از بافت ناحیه دهنده (اهدا کننده) را برداشته و پس از استخراج، این باریکهها به واحدهای فولیکولی مجزا، تقسیم میشوند. سپس پزشک سوراخهای کوچکی در پوست سر ایجاد کرده و گرافتهای واحد فولیکولی به دقت در آنجا قرار داده میشوند. قرار دادن گرافتها معمولاً بوسیله گروهی از پرستاران و دستیاران مراقبتهای پزشک و بهداشتی انجام میشود.
کاشت مو به روش FUT
روش FUT که با نام جراحی استریپ نیز شناخته میشود، مخفف پیوند یا کاشت واحد فولیکولی است و نوعی جراحی کاشت مو میباشد. FUT در مقایسه با سایر روشهای کاشت، آسیب کمتری به پوست سر وارد میکند. نتیجه حاصل از این روش طبیعی بوده و باعث توقف روند ریزش مو میشود. در کاشت مو به روش FUT، موهای قسمت پشت سر در قالب یک نوار یا استریپ منفرد و نازک برداشته میشوند. این استریپ زیر میکروسکوپ به فولیکولهای مجزا تقسیم میشود. هر واحد در حدود ۱ میلیمتر ضخامت دارد. انتقال کل این واحدهای فولیکولی به رشد مو پس از کاشت کمک میکند. روش مدرن FUT نسبت به روشهای قدیمی کاشت مو که از نوارهای بزرگتر استفاده میکردهاند برتری دارد. در روشهای قدیمی زخمهای بدشکلی ایجاد شده و درنتیجه ظاهر ناخوشایندی به جای میماند. نتیجه روش FUT طبیعیتر بوده و گرافتهای جدید قابل تشخیص نمیباشند. با استفاده از روش FUT بیش از ۳۰۰۰ گرافت در یک جلسه کاشته میشوند. البته این روش به زمان بهبود طولانیتری پس از جراحی نیاز داشته و در طول پوست سر جای زخم بر جا میگذارد.
کاندیدای مناسب برای کاشت مو به روش FUT
کاندیدای مناسب برای کاشت مو به روش FUT شامل سه گروه هستند :
مردانی که به علت الگوی ریزش موی مردانه در طول بیش از ۵ سال موهای خود را از دست داده یا وضعیت آنها مطابق با شاخص نوروود ( Norwood) رده ۳ یا بالاتر است.
مردانی که درمانهای طبی در ریزش موی آنها تأثیر نداشته است (به علت شدت و سرعت ریزش مو هنگام آغاز درمان)
مردانی که برای سالها دچار ریزش مو بوده و در حال حاضر ریزش موی آنها ثابت شده و قطعی است.
امکان دارد کاشت مو به روش FUT برای افرادی که از داروهای رقیقکننده خون مانند پلاویکس، کومادین و هپارین استفاده میکنند، امکانپذیر نباشد. قبل از کاشت مو، تیم پزشکی تغییراتی که پیش از جراحی بایستی در نحوه زندگی و فعالیتهای خود بدهید، به شما گوشزد خواهند کرد. از جمله این تغییرات اینکه بایستی به طور موقتی از استعمال دخانیات مصرف الکل خودداری کرد.
مراحل کاشت مو به روش FUT
FUT که با نام جراحی استریپ یا نواری نیز شناخته میشود، انتخابی مناسب خصوصاً برای افرادی است که قسمتهای زیادی از موهای سرشان دچار ریزش شده است. در ابتدا پزشک در مورد انتظارات شما و نحوه انجام کاشت مو صحبت خواهد کرد. سپس تاریخی برای انجام کاشت تنظیم خواهد شد. در اینجا روش کاشت مو مرحله به مرحله توضیح داده خواهد شد:
در روز کاشت مو، به اتاق ویژه جراحی برده خواهید شد. با استفاده از بیهوشی موضعی یا داروی آرامبخش یا ترکیبی از هردو، در هنگام اجرای مراحل دردی احساس نشده و کاملاً احساس راحتی خواهید کرد.
سپس پزشک شکاف دراز عمودی برای برداشتن قسمتی از نوار پوست سر شامل گرافتهای مو ایجاد خواهد کرد. قبل از برداشت نوار پوست سر، پزشک ناحیه دهنده (اهداکننده)را به دقت بررسی کرده و محلی را که بیشترین تراکم مو را دارد، تعیین میکند. استفاده از نواری که بیشترین تراکم مو را دارد، باعث شده تا موی کاشته شده دارای دوام و ثبات طولانیمدت باشد.
نوار مو پس از برداشت در محلول فیزیولوژیک قرار داده میشود. با گذشت زمان این محلول باعث به حداقل رساندن محتوای مایعات طبیعی بدن در استریپ یا نوار مو شده و حتی زخمهای ایجاد شده در اثر برداشتن استریپ را میبندد.
سپس پزشک استریپ را به لایههای مجزای واحدهای فولیکولی مو تقسیم کرده که سیلور نام دارند. هر سیلور برای بافت اضافی جدا میشود. گرافتهای بازیابی شده تفکیک میشوند تا با استفاده از میکروسکوپ در مناطق بدون مو کاشته شوند.
قسمتهای گیرنده بدون مو با استفاده از سوزنها و تیغهای ظریف آمادهسازی میشوند. پس از آمادهسازی، زاویه مو بوسیله جراح تعیین میشود. برای اطمینان از این که ظاهر مو کاملاً طبیعی به نظر برسد، تشخیص زاویه صحیح قسمتهای کاشتهشده تنها بایستی توسط یک جراح باتجربه و ماهر انجام شود. سپس گرافتها در سوراخهایی که در پوست سر ایجاد شدهاند جای داده میشوند.
به طور معمول واحدهای حاوی یک مو در جلوی خط رویش مو قرار داده شده، واحدهای حاوی دو مو در پشت خط رویش مو، واحدهای حاوی سه مو پشت واحدهای دو مویی قرار داده شده و واحدهای حاوی چهار مو در پشت واحدهای سه مویی قرار میگیرند.
پس از اتمام، هر گرافت توسط جراح مجدداً بررسی میشود. پس از کاشت مو، ناحیه اهدا کننده پانسمان شده و برای حفاظت از زخم بایستی از کلاه یا دستمال سر استفاده کرد.
امکان دارد برای دستیابی یه ظاهر مناسب، به چندین جلسه کاشت نیاز باشد. نوع کاشت FUT بستگی به مقدار موی دلخواه و نوع ریزش مو دارد. ممکن است در یک جلسه به نتیجه مورد نظر دست یافته شود.
مزایای استفاده از روش FUT نسبت به روش FUE
روش FUE ( استخراج واحد فولیکولی) روشی متداول برای کاشت مو بوده که در حال حاضر بوسیله تعداد زیادی از پزشکان مورداستفاده قرار میگیرد. این روش هیچ زخم قابل مشاهدهای به جای نگذاشته، باعث خونریزی کمتری شده و عفونتی ایجاد نخواهد کرد. ولی با وجود این موارد، کاشت مو به روش FUT به دلیل ماندگاری طولانی و ارائه ظاهر طبیعی بر روش FUE برتری دارد. در اینجا مزایای روش FUT نسبت به روش FUE ذکر خواهند شد:
ماندگاری فولیکولهای مو در روش FUT بسیار بیشتر از روش FUE است.
در روش FUE چنانچه کاشت مو به طرز صحیحی انجام نشود، ظاهر مو غیرطبیعی خواهد شد که این مورد در روش FUT صادق نیست.
در روش FUT اندازه گرافتها طبیعیتر به نظر رسیده که باعث طبیعیتر شدن خط رویش مو میشود و نتیجه بهتری را ارائه میدهد.
هزینه کاشت مو به روش FUE بیشتر از روش FUT است.
در روش FUE گرافتها از قسمتهای حاشیهای که ثبات کمتری دارند گرفته میشوند، ولی در دروش FUT گرافتها کیفیت بالاتری دارند و بافت بیشتری برای حفاظت در پیرامون آنها وجود دارد و درنتیجه ظاهر زیباتری ارائه میدهند.
در دروش FUT تعداد واحدهای فولیکولی مو جهت کاشت ( تقریباً ۴۰۰۰ عدد) بیشتر از تعداد واحدهای فولیکولی در روش FUE (تقریباً ۲۰۰۰ عدد) است. همچنین میزان ماندگاری فولیکولها در روش FUT بیشتر است. افرادی که قادر به کاشت مو در چندین جلسه نیستند، بایستی از روش FUT استفاده کنند.
عوارض کاشت مو به روش FUT
ریزش یا نازک شدن مو مساله ناخوشایندی میباشد که بوسیله روشهای مختلف کاشت مو قابل درمان است. پیش از انجام کاشت مو، اطلاع از روش مورد نظر و تصمیمگیری درست ضرورت دارد. بسیاری از افراد به علت ماندگاری بالای فولیکول مو و دستیابی به میزان بالای حجم مو در یک جلسه، روش FUT را ترجیح میدهند. البته این روش معایبی هم دارد که عبارتند از:
امکان دارد زخمهای ایجاد شده عفونی شده و درنتیجه منجر به خونریزی شود.
زخمهای ایجاد شده در این روش به زمان بیشتری برای بهبود نیاز دارند. امکان دارد خط زخم در قسمتی که نوار از قسمتِ اهدا کننده برداشته شده است، بر جای بماند.
در روش FUT امکان دارد که خط زخم ظاهر ناخوشایندی بر جای بگذارد. همچنین امکان دارد منجر به کشیدگی پوست سر شود.
FUT یک روش تهاجمی بوده و درنتیجه به زمان بهبودی طولانیتری نیاز دارد.
افراد متقاضی کاشت مو در این روش بایستی بسیار احتیاط کرده و از انجام هرگونه فعالیت سنگین تا چند هفته پس از جراحی خودداری کنند. همچنین متقاضیان بایستی بسیار مراقب باشند تا بخیهها برای حداقل یک تا دو هفته دستنخورده و سالم بمانند.
نکاتی که قبل از کاشت مو به روش FUT بایستی رعایت شوند
پیش از کاشت، طول موها باید بین ۲ تا ۳ سانتیمتر باشد تا به پوشاندن بخیهها پس از کاشت کمک کند.
جهت انعطافپذیری پوست سر، یک ماه پیش از کاشت مو بایستی اقدام به ماساژ پوست سر شود . ماساژ کامل پوست سر بسیار اهمیت دارد. مقدار موی موجود برای کاشت به سستی و انعطافپذیری ناحیه اهداکننده پوست بستگی دارد. معمولاً به متقاضیان توصیه میشود که دو بار در روز به مدت ۱۰ دقیقه پوست سر را به طور کامل ماساژ داده تا به رشد موهای موجود برای کاشت کمک شده و زخم ایجاد شده پس از کاشت به حداقل رسانیده شود.
۱ روز پیش از کاشت بایستی از مصرف ریگین (Regain) خودداری کرد.
در مورد ادامه مصرف داروهای ضد ریزش موی مورد تأیید FDA با پزشک خود مشورت کنید.
پزشک به شما توصیه خواهد کرد که پیش از کاشت مو، مصرف هرگونه ویتامین و مکل غذایی را متوقف کنید.
حداقل دو هفته پیش از کاشت مو بایستی مصرف آسپیرین را متوقف کرد.
یک هفته پیش از کاشت مو به توصیه پزشک از شامپوی مناسب استفاده شود.
۴۸ ساعت پیش از کاشت مو از نوشیدن الکل خودداری شود.
معمولاً پزشک پیش از کاشت مو مصرف داروهای خاصی را به شما توصیه خواهد کرد. مصرف صحیح این داروها اهمیت دارد.
در روز کاشت مو، مقدار کافی صبحانه مصرف شود.
در روز کاشت مو از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند چای و قهوه خودداری شود.
نکاتی که پس از کاشت مو به روش FUT بایستی رعایت شوند
پس از کاشت مو به هنگام خواب بایستی برای چند شب سر بالاتر از سطح زمین قرار گیرد.
از نوشیدن الکل و استعمال دخانیات تا چند روز پس از کاشت مو خودداری شود.
روز پس از کاشت مو، بایستی با شامپو سر را شستشو دهید.
در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید، بایستی سر خود را برای جلوگیری از تماس مستقیم با اشعه ماورای بنفش، بپوشانید.
تا ۷ روز پس از کاشت مو باید سر خود را حداقل دو بار در روز به آرامی بشویید.
تا ۱۰ روز پس از کاشت، بایستی شستشوی موهای خود با شامپو را ادامه داده و از موهای خود مراقبت کنید. برای شستشوی مو از آب داغ استفاده نکنید.
میتوانید دو هفته پس از کاشت مو به استعمال دخانیات ادامه دهید.
یک ماه پس از کاشت مو میتوانید از روغن، نرمکننده و حالتدهنده و رنگ مو استفاده کنید. همچنین میتوانید پس از یک ماه به ورزش ادامه دهید.
کاشت مو به روش FUT دارای مزایای بسیاری بوده ولی خطراتی نیز به همراه دارد. در صورتیکه دستورالعملهای ذکر شده در مورد نکات قبل و بعد از کاشت به دقت رعایت شوند، خطرات موجود به حداقل رسانده میشود. معمولاً تا ۱۶هفته پس از عمل کاشت مو، افراد شاهد رشد مو هستند ولی این زمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. کاشت مو چنانچه تنها توسط پزشکان باتجربه و ماهر انجام شود، تضمینکننده کاشت موفقیتآمیز به روش FUT است.
سؤالات رایج در مورد کاشت به روشFUT
آیا انجام کاشت مو دردناک است؟
با استفاده از بیحسی موضعی پیش از انجام کاشت مو، هیچ درد و ناراحتی احساس نخواهد شد.
زمان بهبودی کاشت مو به روش FUT چقدر است؟
زمان بهبودی بین ۳ تا ۴ هفته میباشد
آیا نتیجه کاشت مو دائمی است؟
از آنجایی که واحدهای کاشته شده در مناطق بدون مو مطابق با اصول ژنتیکی در قسمتهای مربوطه قرار میگیرند، رشد آنها به صورت مادامالعمر میباشد.
یافتن پزشک باتجربه و ماهر برای کاشت مو
با انجام تحقیق و بررسی، مشورت با پزشکان معتبر در محل زندگی، پرس و جو با دوستان و افرادی که قبلاً از کاشت مو استفاده کردهاند میتوان از انتخاب پزشک ماهر، باتجربه، حرفهای و معتبر اطمینان حاصل کرد.